За консултация: 0876 08 01 50

Профилактика на климатици

Профилактика на климатици

Климатичните системи не са техника, която след закупуване можем само да ползваме без да полагаме грижи за нея. Климатикът е електроуред, който за да работи ефективно и безаварийно и да има дълъг живот, се нуждае от периодично техническо обслужване през целия период на неговата експлоатация. Извършването на периодична профилактика на климатиците намалява до минимум вероятността от сериозни повреди и скъпоструващи ремонти, удължава живота и осигурява по-висока надеждност на климатичната техника, повишава ефективността и намалява консумацията на електрическа енергия. Най-важните условия за нормална работа на един климатик (освен правилен и грамотен монтаж, разбира се) са следните:

  • чисти въздушни филтри;
  • чисти топлообменници;
  • чиста турбина на вентилатора на вътрешното тяло;
  • оптимално количество хладилен агент (фреон) според предписанията на производителя.

Тези условия са налице при инсталирането на новите климатични инсталации, но при активна експлоатация, според степента на замърсеност на въздуха и плътността (херметичността) на тръбните връзки след известно време може да се окаже, че филтрите, топлообменниците и турбината на вентилатора на вътрешното тяло са замърсени и (или) част от хладилния агент е изтекъл в атмосферата и компресорът вече работи при неблагоприятни параметри и температурен режим. Затова е много важно да се установи скоростта на замърсяване на климатика, дали има загуба на хладилен агент и ако има – каква част е изтекла и дали се нуждае от дозареждане и отстраняване на пропуска, ако загубата е недопустимо голяма. Това е причината, поради която фирмите за монтаж на климатици имат изискване да се прави профилактика всяка година до изтичане на гаранционния срок. След това също е желателно всяка година или най-много на всеки две години да се прави проверка и профилактика от специалисти.  Цени за профилактика на климатик
Профилактика на климатик
мощност  7000 btu - 12000 btu
50 лв.
Профилактика на климатик
мощност  14000 btu - 18000 btu
60 лв.
Профилактика на климатик
мощност  24000 btu  -  30000 btu
70 лв.
Профилактика на климатик  Колонен тип
мощност  24000 btu - 48000 btu
80 лв.
Профилактика на климатик  Касетъчен тип
мощност  12000 btu - 24000 btu
80 лв.
Профилактика на климатик  Канален тип
мощност  12000 btu - 24000 btu
80 лв.

Посочените цени са с включен ДДС

Най-често задавани въпроси:

Профилактика на климатика

 

Профилактиката се извършва с цел подобряване на ефективността на климатика след експлоатацията си в двата режима на работа и води до намаляване разхода на енергия.

Колко често се прави профилактика?

 

За да работи един климатик безпроблемно и дългосрочно е необходимо техническо обслужване веднъж годишно.

Почистване на филтри

 

Препоръчва се поне 2 пъти месецно да се почистват прахосъбиращите филтри на вътрешното тяло, но колкото по-често го правим толкова по-добре за самата машина.

До какво води липсата на профилактика?

 

Когато се пренебрегва правенето на профилактиката първо губим ефективността на климатика, второ непочистените силно замърсени климатици изразходват повече енергия.

Продажба, монтаж, сервиз и профилактика на климатици в Пловдив

  Адрес: Пловдив, ж.к. Тракия, бл.190, ул. Пеньо Пенев 20

  Тел: 0876 08 01 50

  Email: daikin-plovdiv@abv.bg

© 2017 - 2018 Всички права запазени