За консултация: 0886 24 97 44

Профилактика на климатици

Профилактика на климатици

Климатичните системи не са техника, която след закупуване можем само да ползваме без да полагаме грижи за нея. Климатикът е електроуред, който за да работи ефективно и безаварийно и да има дълъг живот, се нуждае от периодично техническо обслужване през целия период на неговата експлоатация. Извършването на периодична профилактика на климатиците намалява до минимум вероятността от сериозни повреди и скъпоструващи ремонти, удължава живота и осигурява по-висока надеждност на климатичната техника, повишава ефективността и намалява консумацията на електрическа енергия. Най-важните условия за нормална работа на един климатик (освен правилен и грамотен монтаж, разбира се) са следните:

  • чисти въздушни филтри;
  • чисти топлообменници;
  • чиста турбина на вентилатора на вътрешното тяло;
  • оптимално количество хладилен агент (фреон) според предписанията на производителя.

Тези условия са налице при инсталирането на новите климатични инсталации, но при активна експлоатация, според степента на замърсеност на въздуха и плътността (херметичността) на тръбните връзки след известно време може да се окаже, че филтрите, топлообменниците и турбината на вентилатора на вътрешното тяло са замърсени и (или) част от хладилния агент е изтекъл в атмосферата и компресорът вече работи при неблагоприятни параметри и температурен режим. Затова е много важно да се установи скоростта на замърсяване на климатика, дали има загуба на хладилен агент и ако има – каква част е изтекла и дали се нуждае от дозареждане и отстраняване на пропуска, ако загубата е недопустимо голяма. Това е причината, поради която фирмите за монтаж на климатици имат изискване да се прави профилактика всяка година до изтичане на гаранционния срок. След това също е желателно всяка година или най-много на всеки две години да се прави проверка и профилактика от специалисти.  Цени за профилактика на климатик
Профилактика на климатик
мощност  7000 btu - 12000 btu
50 лв.
Профилактика на климатик
мощност  14000 btu - 18000 btu
60 лв.
Профилактика на климатик
мощност  24000 btu  -  30000 btu
70 лв.
Профилактика на климатик  Колонен тип
мощност  24000 btu - 48000 btu
80 лв.
Профилактика на климатик  Касетъчен тип
мощност  12000 btu - 24000 btu
80 лв.
Профилактика на климатик  Канален тип
мощност  12000 btu - 24000 btu
80 лв.

Посочените цени са с включен ДДС

Най-често задавани въпроси:

Профилактика на климатика

 

Профилактиката се извършва с цел подобряване на ефективността на климатика след експлоатацията си в двата режима на работа и води до намаляване разхода на енергия.

Колко често се прави профилактика?

 

За да работи един климатик безпроблемно и дългосрочно е необходимо техническо обслужване веднъж годишно.

Почистване на филтри

 

Препоръчва се поне 2 пъти месецно да се почистват прахосъбиращите филтри на вътрешното тяло, но колкото по-често го правим толкова по-добре за самата машина.

До какво води липсата на профилактика?

 

Когато се пренебрегва правенето на профилактиката първо губим ефективността на климатика, второ непочистените силно замърсени климатици изразходват повече енергия.

© 2017 - 2018 Всички права запазени